AVUSTURYA

 

 

 

             

1. DIŞ TİCARET POLİTİKASI VE UYGULAMALARI

 

Dış Ticaret Mevzuatı (İthalat Rejimi, İhracat Rejimi)

 

Avusturya dış ticaretle ilgili uygulamalarını, Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak Topluluk mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirmektedir. Bu çerçevede, AB üyesi bir ülke olarak Avusturya, diğer üye ülkeler gibi Ortak Ticaret Politikasının en önemli aracını teşkil eden Ortak Gümrük Tarifesini (OGT) uygulamaktadır. Diğer taraftan, 1 Ocak 1996 tarihinde Gümrük Birliği’nin yürürlüğe konulmasıyla, Türkiye ile AB üyesi ülkeler arasında sanayi ürünleri ticaretinde gümrük vergileri sıfırlanmış ve Türkiye üçüncü ülkelere karşı OGT uygulamaya başlamıştır.

 

Avusturya‘nın dış ticaret stratejisi, ülkede stratejik, gerçeklere dayalı, değer odaklı ve tutarlı bir dış ticaret politikası izlenmesinin temelini oluşturmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda amaç, sürekli ve hızlı değişen küresel ortamda eğilimleri ve gelişmeleri önceden tahmin etmek, insanları fırsatlardan haberdar etmek ve doğru çerçeve koşullarını oluşturmak olarak belirlenmiştir. Federal Avrupa ve Uluslararası İşler Bakanlığı, Federal Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı ve Avusturya Ticaret Odası birlikte dış ticaret stratejisinin uygulanmasından sorumludur.

 

Avusturya’da 19 Aralık 2018 tarihinde yeni bir dış ticaret stratejisi ise kabul edilmiştir. Söz konusu strateji, Avusturya’nın dış ticaretinin uluslararası arenadaki rekabet gücünü pekiştirmek ve güçlendirmek, iş konumu olarak ülkenin çekiciliğini artırmak amaçlarına yönelik 63 politika önleminden oluşmaktadır. Bahse konu strateji ayrıca, inovasyon, teknoloji, dijitalleşme alanları ve gelişen pazarlara odaklanmaktadır. Bu bağlamda, bazı önde gelen işletmeler, KOBİ’ler ve yeni kurulan şirketleri hedefleyen politika önlemleri alınmıştır. Anılan stratejiyle ilgili detaylı bilgiye https://www.bmdw.gv.at/en/Topics/International/NewForeignTradeStrategy.html adresinden ulaşılabilmektedir.

 

Avusturya’nın yeni dış ticaret stratejisi aynı zamanda Avusturya şirketlerinin uluslararası faaliyetlerinin geliştirilmesi ve yoğunlaştırılması ile yeni pazarlara ulaşmalarının sağlanması amacıyla Avusturya Ticaret Odası tarafından oluşturulan “Go-International” adlı girişimi desteklemektedir.“Go-International” girişiminin odağını inovasyon, teknoloji, değer zincirleri ve dijitalleşme oluşturmaktadır. “Go-International” adlı girişim ile Avusturya hükümeti ihracata çeşitli destekler sağlanacağını açıklamıştır. Bahse konu girişim kapsamında ayrılan fonun çeşitli etkinlikler, bilgi ve doğrudan finansman yöntemleriyle firmalara kullandırılacağı belirtilmiştir.

 

Avrupa Birliği Ortak Dış Ticaret Politikası

 

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında tesis edilen Gümrük Birliği çerçevesinde, üye ülkeler üçüncü ülkelerden ithalatta ortak kurallar uygulamaktadır.

 

Bu çerçevede, ticaret politikası münhasıran Avrupa Birliği’nin yetki alanına girmekte ve “Ortak Ticaret Politikası (OTP)” olarak adlandırılmaktadır. OTP, ortak gümrük tarifeleri; çok taraflı, bölgesel ve ikili ticaret anlaşmaları; üçüncü ülkelere uygulanan tek taraflı tavizler ve ticari savunma araçlarını kapsamaktadır. OTP çerçevesinde, mal ticaretinin yanı sıra

 

hizmetler, ticaretle bağlantılı fikri mülkiyet hakları ve doğrudan yabancı yatırımlar AB’nin münhasır yetki alanında yer almaktadır.

 

Bu doğrultuda:

AB üyesi ülkelerce ortak gümrük tarifesi ve ticari savunma araçları uygulanmakta olup, ürünlere uygulanan gümrük vergileri ve varsa, ürünler üzerinde bulanan ticari savunma araçlarına TARIC CONSULTATION veri tabanı üzerinden erişilebilmektedir.

 

TARIC veri tabanı ürün bazında faaliyet göstermektedir. TARIC görüntüleme sayfasında ürün kodu (good code) kısmına bilgi edinilmek istenen ürünün GTIP kodu, Geliş/Varış Ülkesi (Origin/Destination) kısmına ise ürünün ihraç veya ithal edilmek istendiği ülke yazılmak suretiyle söz konusu ürüne dair mevcut tüm uygulama ve tüzüklere ulaşılabilir. Ürünün GTIP kodunu bilmiyorsanız gelişmiş arama (advanced search) sekmesinden metin bazında da arama yapılabilmektedir.

 

TARIC kullanılarak ne yapılabilir?

•                 Ürüne dair gümrük uygulamaları ve kotalarına, gümrük muafiyetlerine;

•                 Ürüne dair alınmış ticaret politikası önlemlerine (dampinge karşı uygulamalar, telafi edici önlemler vs.);

•                 Ürüne yönelik alınmış ithalat veya ihracat kısıtlamalarına ulaşılabilir.

 

TARIC veri tabanına aşağıdaki adresten erişim sağlanabilmektedir:

(https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en)

 

Access2Market üye ülkelerin ve AB’nin 120’den fazla ticaret ortağının AB ile dış ticareti kapsamındaki;

•                 Gümrük Vergilerine;

•                 Menşe Kurallarına;

•                 Yürürlükteki Diğer Vergilerine;

•                 İthalat Prosedürlerine;

•                 Ürüne ilişkin Teknik Gerekliliklere;

•                 Dış Ticaret istatistiklerine ilişkin detaylı bilgileri ihtiva eden bir veri tabanıdır.

 

Access2Market veri tabanına aşağıdaki adresten erişim sağlanabilir:

(https://trade.ec.europa.eu/accesstomarkets/en/home)

 

AB dışı ülkelerin AB ile olan ticari anlaşmalarına ve yararlanabildikleri gümrük muafiyetlerine aşağıdaki adresten erişim sağlanabilmektedir:

(https://trade.ec.europa.eu/accesstomarkets/en/noneumarkets)

 

Üye ülkelerin pazar profillerine, ithalat prosedürlerine ve dış ticareti düzenleyen mevzuatı ile birlikte ticarete konu ürüne ilişkin teknik mevzuatına aşağıdaki adresten erişim sağlanabilmektedir:

(https://trade.ec.europa.eu/accesstomarkets/en/content/eumarket0#tocms)

 

Access2Market veri tabanında mal ticaretinin yanı sıra hizmet ticareti ve e-ticarete ilişkin veriler de yer almaktadır. Bu bilgilere aşağıdaki adresten erişim sağlanabilmektedir:

(https://trade.ec.europa.eu/accesstomarkets/en/content/services)

 

Access2Market veri tabanını daha etkin kullanmak adına Avrupa Komisyonunun organize ettiği sanal eğitim programlarına aşağıdaki adresten erişim sağlanabilir:

(https://trade.ec.europa.eu/accesstomarkets/en/content/eventsaccess2markets)

 

Ayrıca, AB tarafından üçüncü ülkelere karşı yürütülen ve tamamlanan damping, sübvansiyon ve korunma önlemleri soruşturmalarına aşağıdaki adresten erişim sağlanabilmektedir.

(https://trade.ec.europa.eu/tdi/index.cfm)

 

AB, ikili ticaret anlaşmaları bağlamında aktif bir ticaret politikası izlemektedir. AB tarafından yeni nesil serbest ticaret anlaşmaları (STA) ile mal ticaretinin yanı sıra, hizmetler, kamu alımları, fikri mülkiyet hakları, sürdürülebilir kalkınma gibi ticaret ile ilgili alanları da içeren kapsamlı STA’lar müzakere edilmekte ve akdedilmektedir. AB’nin STA’ları hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki adresten erişim sağlanabilmektedir:

(https://ec.europa.eu/trade/policy/countriesandregions/negotiationsandagreements/)

 

AB, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) kapsamında Gelişme Yolundaki Ülke ve En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) belirli dönemler için geçerli olacak şekilde tek taraflı olarak vergi tavizleri sağlamaktadır. Halihazırda uygulanan GTS Rejimi, düşük ve düşük orta gelirli ülkeler için gümrük tarifelerini tamamen ya da kısmen kaldıran Standart GTS Rejimi; sürdürebilir kalkınma ve iyi yönetişimin sağlanmasını teşvik etmek üzere GTS Rejimi ekinde sayılan Uluslararası Konvansiyonları onaylamaları ve uygulamaları şartıyla gelişmekte olan ülkeler için tarifeleri sıfırlayan GTS + ve silah ve mühimmat hariç olmak üzere en az gelişmiş ülkelerden gelen diğer malların vergisiz ve kotasız olarak AB pazarına girmesine imkan tanıyan Silahlar Hariç Her Şey (Everything But Arms-EBA) düzenlemelerini içermektedir. Güncel GTS yararlanıcısı ülkelerin listesine aşağıdaki adresten erişim sağlanabilmektedir:

(https://ec.europa.eu/trade/policy/countriesandregions/development/generalisedschemeofpreferences/)

 

Gümrük Vergileri

 

Avrupa Birliği üyesi olan Avusturya’da AB mevzuatı uygulanmaktadır. AB üyesi ülkeler arasında iç ticarette bir belge aranmamaktadır.

 

Diğer taraftan, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği çerçevesinde Türkiye menşeli veya Türkiye’de serbest dolaşımda olan sanayi ürünlerinde A.TR Belgesi düzenlenmiş ürünlerde gümrük vergisi söz konusu olmayıp, %20 oranında KDV (ithalatta alınan KDV Avusturya’da “Einfuhrumsatzsteuer” olarak adlandırılmaktadır) alınmaktadır.

 

Tarım ürünlerinde ise Türkiye menşeli ürünler için tercihli rejim uygulaması söz konusudur.

 

Avusturya’ya yapılacak ithalattaki gümrük prosedürleri ve gümrük vergileri hakkında www.bmf.gv.at/zoll    veya

http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=de&SimDate=20120713 adreslerinden gerekli bilgilerin temini mümkündür.

 

Türkiye-AB Gümrük Birliği

 

Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği kapsamındaki ürünler için gümrük vergisi veya herhangi bir miktar kısıtlaması bulunmamaktadır. Gümrük Birliği 31 Aralık 1995 tarihinden beri yürürlükte olup, temeli 1963’te imzalanan Ankara Anlaşması ve 1970’de imzalanan Ek Protokol’e dayanmaktadır.

 

Gümrük Birliği, sanayi ürünleri ve işlenmiş tarım ürünlerini (sanayi payı itibariyle) kapsamaktadır. Gümrük Birliği sınırlarında üretilen ve elde edilen mallar ya da Gümrük Birliği’nde serbest dolaşıma sunulan mallar bu gümrük statüsünün kanıtı olan A.TR Belgesi eşliğinde Gümrük Birliği topraklarında herhangi bir yerde serbestçe dolaşma hakkına sahiptir.

 

Yasal Dayanaklar:

  • AT-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin Gümrük Birliği’nin son aşamasının uygulanmasına ilişkin 1/95 sayılı ve 22 Aralık 1995 tarihli kararı:

(https://eurlex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:21996D0213%2801%29&rid=2)

  • AT-Türkiye Gümrük İşbirliği Komitesi’nin 1/2006 sayılı ve 26 Eylül 2006 tarihli AT-Türkiye

Ortaklık Konseyi’nin 1/95 sayılı kararının uygulamasına ilişkin ayrıntıları düzenleyen karar

(https://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:265:0018:0038:en:PDF )

 

Gümrük Birliği, Amsterdam Anlaşması EK 1’de belirtilen tarım ürünleri ile Avrupa Kömür ve Çelik Anlaşması’nın kapsadığı kömür ve çelik ürünlerini kapsamamaktadır. Bu ürünler aşağıdaki yasal dayanaklar çerçevesinde tavizli bir rejimden yararlanabildikleri zaman bir menşe ispat belgesi ibraz edilmesi gerekmektedir (Movement Certificate-Dolaşım BelgesiEUR.1 ve fatura beyanı).

 

Yasal Dayanaklar:

  • AT-Türkiye Ortaklık Konseyi’nin 25 Şubat 1998 tarihli ve 1/98 sayılı kararı ile tarım ürünleri ticaret rejimi hakkında 3 no.lu Protokol:

(https://eurlex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/?uri=OJ:L:1998:086:TOC)

  • Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşma uyarında Anlaşmanın 1. Protokolünü değiştiren 8 Temmuz 1991 tarihli Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’nu kuran Anlaşma kapsamındaki ürünlerin ticaretiyle ilgili düzenlenen Ortak Komite’nin 2/99 sayılı kararı:

(https://eurlex.europa.eu/legalcontent/en/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2009.143.01.0001.01.ENG)

 

AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

 

İş insanlarımız tarafından Avrupa Birliği üyesi ülkelerin pazarına erişimde dikkate alınması gereken önemli bir husus Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde gerçekleşmekte olan ekonomik dönüşüm sürecidir.

 

Avrupa Birliği (AB), 11 Aralık 2019 tarihinde açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM)[1] ile 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koymuştur. AB, bu hedefe ulaşmak için yeni bir büyüme stratejisi benimseyeceğini ve tüm politikalarını iklim değişikliği ekseninde yeniden şekillendireceğini açıklamıştır. Sanayiden finansmana, enerjiden ulaştırmaya ve binalardan tarıma uzanan bir dizi alanda AB politikalarında kapsamlı değişiklikler öngören Yeşil Mutabakat, Tek Pazar’ın tesisinden bu yana AB’nin en büyük girişimlerinden birisidir.

 

Bu kapsamda, AB’nin iklim, enerji, arazi kullanımı, ulaşım ve vergilendirme politikalarının 2030 yılına kadar 1990’daki seviyesine kıyasla %55 emisyon azaltımı sağlanacak şekilde gözden geçirilmesi için “Fit for 55 (55’e Uyum)” mevzuat değişikliği paketi[2] Avrupa Komisyonu’nca 14 Temmuz 2021’de yayımlanmıştır.

 

Paketin uluslararası ticareti etkileyecek en önemli unsurlarından birisi Sınırda Karbon Düzenlemesidir[3](SKDM/CBAM). 1 Ekim 2023 itibariyle yürürlüğe girmesi beklenen SKDM kapsamında, ilk aşamada, demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ürünleri için sera gazı emisyonlarının raporlaması yapılacak, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise AB’de yetkilendirilmiş ithalatçılar tarafından ithal edilen, düzenleme kapsamındaki ürünler için raporlanan emisyonlar temelinde karbon ücreti ödenmeye başlanacaktır. İş insanlarımızca uygulama esaslarını belirleyecek ikincil düzenlemelerin takibi önemlidir.

 

Yeşil Mutabakatın ana unsurlarından bir diğeri ise ilgili tüm ürün mevzuatına etki edecek olan döngüsel ekonomidir. Bu ana tema altında, 10 Mart 2020 tarihinde Yeni Sanayi Stratejisi[4], 11 Mart 2020 tarihinde ise Döngüsel Ekonomi Eylem Planı[5] açıklanmıştır. Böylece AB, hammadde temini aşamasından ürünlerin üretimi, tüketimi ve atık yönetimine dair döngüsel bir yaklaşım ile yeni kurallar getirileceğini açıklamış, elektronik ve bilişim teknolojileri, piller ve araçlar, ambalaj, plastikler, tekstil, yapı ve inşaat, gıda, su ve besinler öncelikli sektörler olarak belirlenmiştir.

 

Gümrük Birliği kapsamında ülkemizce uyum sağlanan ürün mevzuatında önemli değişiklikler getirecek olan ve 30 Mart 2022 tarihinde açıklanan Sürdürülebilir Ürün İnisiyatifi[6] ile gıda, yem ve medikal ürünler haricinde tüm ürün grupları için sürdürülebilirliğin bir norm olarak belirlenmesi amaçlanmıştır.

 

Bu çerçevede açıklanan Yeni EkoTasarım Tüzüğü Taslağı[7] ile ürünlerin AB piyasasına arzı için karşılaması gereken standartların sürdürülebilirlik ekseninde şekillendirilmesi, ürüne ilişkin söz konusu bilgilerin tüketici, piyasa gözetimi otoriteleri, geri dönüşüm sektörünce kolayca ulaşılabilir olmasını sağlamak üzere ürüne eşlik edecek “dijital ürün pasaportları” geliştirilmesi, zorunlu yeşil kamu alımları kriterleri getirilmesi amaçlanmıştır.

 

Bu çerçevede, AB’nin Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamında öncelikli ürün gruplarından başlamak üzere tüm ürünlere yönelik mevzuat tasarıları hazırlaması öngörülmekte olup, ilk aşamada batarya, tekstil, yapı malzemeleri, ambalaj ve ambalaj atıklarına ilişkin mevzuat taslakları/stratejiler yayımlanmıştır.

 

AB tarafından açıklanan Atık Sevkiyatı Tüzüğü Taslağı[8] ile ise AB bir taraftan üçüncü ülkelere kontrolsüz atık ihracatını kontrol altına almayı hedeflerken, AB içindeki mevcut atıkların da bir kaynak olarak ekonomiye kazandırılmasını amaçlamaktadır.

 

AB tarafından önümüzdeki dönemde açıklanacak mevzuat taslakları ile açıklanan taslakların son durumlarına ilişkin bilginin Döngüsel Ekonomi Eylem Planı[9] sayfasından takibi mümkündür.

 

İç Vergiler ve Oranları

 

Katma Değer Vergisi: Gıda maddeleri, özel meskenler (Konut), taksi ve toplu taşıma sektörlerinde %10 oranında KDV tahsil edilmektedir. Diğer sektörlerde ise KDV oranı %20 seviyesindedir. Bunun yanısıra canlı hayvan, canlı bitki, odun ve film galası vb. teslimlerinde indirimli oran (%13) uygulanmaktadır.

 

Kurumlar Vergisi: Avusturya’da yerleşik kurumlar, özellikle de sermaye şirketleri (A.Ş., Ltd. Şti.) tüm gelirleriyle kurumlar vergisine tabidirler. Burada elde edilen kâr, %25’lik bir sabit oran ile vergilendirilir.

 

Asgari Kurumlar Vergisi (Mindest-Körperschaftsteuer): Limited Şirketlerin asgari kurumlar vergisi tutarı ilk beş sene için 500 avro olup, gelecek beş sene için yıllık 1.000 avro ödenmesi gerekmektedir. On birinci yıldan itibaren ise yıllık 1.750 avro ödenmesi gerekmektedir. Anonim Şirketlerin ise yıllık 3.500 avro kurumlar vergisi ödemesi gerekmektedir.

 

Grup Vergilendirilmesi: Vergi uzmanlarına göre, şirketler toplu vergilendirme sayesinde büyük avantajlar elde edebilmektedir. Bu sayede uluslararası şirketlerin yan kuruluşlarını Avusturya’ya taşımaları, şirketler açısından cazip bir yer olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Grup vergilendirilmesinde yerli grup üyelerinin kârları ve zararları ile yabancı kardeş şirketlerin zararları birlikte hesaplanmaktadır ve böylece kurumlar vergisi için baz alınacak esas miktar azalmış olmaktadır. Grup vergilendirilmesi %50’lik bir katılım oranı ve bir hisseyle kullanılabilmektedir. Firma satın alımlarında aktif edilen firma değerinin 15 yıllık bir amortismanı söz konusudur.

 

Öz Sermayenin Vergilendirilmesi: Bir sermaye şirketinin (A.Ş., Ltd. Şti.) veya şahsen sorumlu olan ortağı bir sermaye şirketi olan şahıs şirketinin (örn. “Ltd. Şti. & Co Kom. Şti.” (GmbH & Co KG)) kurulmasında, konulan öz sermaye üzerinden %1 oranında kurumlar vergisi ödenmesi zorunludur. Sermayenin artırılması, öz sermaye girişinin diğer türleri örneğin nakdi yardımlar ve Avusturya‘daki bir şubeye yurt dışındaki genel merkez tarafından sağlanan donanım, %1 oranında kurumlar vergisine tâbidir (şirketin merkezinin AB‘de olduğu durumlar hariç).

 

Ürün Standartları ile ilgili Uygulamalar

 

Avrupa Birliği’nde akreditasyon ve piyasa gözetimi ile denetiminin kurallarını düzenleyen 765/2008 sayılı AB tüzüğü çerçevesinde, Avusturya’daki ürün güvenliği ve denetimi uygulamaları şeffaf olup, ürün güvenliği ve teknik engellere ilişkin mevzuat dahil tüm yasal düzenlemelere Avusturya Federal Başbakanlığı altında Mevzuat Bilgi Sistemi’nden ulaşmak mümkündür. Mevzuat Bilgi Sistemi’nin internet adresi https://www.ris.bka.gv.at/defaultEn.aspx şeklindedir.

 

Avrupa Birliği’nin teknik mevzuat uyumu çerçevesinde malların serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması amacıyla benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında AB üyesi ülkelerin iç pazarlarında ve ithal ürünlerinde CE işaretinin olması zorunludur. CE Yönerge ve Düzenlemelerinin birçoğunu yerine getiren Türkiye’den ithal edilen ürünlerde de bu işaret yer almaktadır.

 

CE İşareti, aşağıdaki ürün gruplarının AB tarafından belirlenmiş temel güvenlik normlarına uygun olduğunu onaylar:

  • Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar
  • Asansörler
  • İnşaat malzemeleri
  • Elektrikli ve elektronik cihazlardaki tehlikeli maddelerin sınırlandırılması
  • Basınçlı ekipmanlar
  • Basit basınçlı kaplar
  • Elektrik ekipmanları
  • Elektromanyetik uyumluluk
  • Sivil kullanım için patlayıcılar
  • Radyo Ekipmanları Telekomünikasyon Terminal Cihazları
  • Gaz Tüketim Aletleri-ve Ekipmanları
  • Patlama Tehlikesi Olan Alanlar Icin Güvenlik Ürünleri
  • Açıkhava Ses ve Gürültü Emisyonları
  • In Vitro Diagnostik Tıbbi Cihazlar
  • Makineler
  • Tıbbi Ürünler
  • Ölçüm Cihazları
  • Otomatik olmayan tartı aletleri
  • Kişisel koruyucu ekipmanlar-kıyafetler
  • Piroteknik eşyalar
  • İnsan taşımak üzere tasarlanmış teleferik tesisatları
  • Oyuncaklar
  • Gezi botları, tekneler
  • Enerji ve çevre dostu ürünler
  • Sıcak su kazanları

 

CE Logosunu Avrupa Birliği’nin Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında faaliyet gösteren kuruluşlar (NANDO -New Approach Notified and Designated Organisations) vermeye yetkili kılınmıştır. Avusturya’da CE logosunu düzenlemeye yetkili kuruluşlara

https://ec.europa.eu/growth/toolsdatabases/nando/index.cfm?fuseaction=country.notifiedbody&cou_id=40 adresinden ulaşmak mümkündür.

 

Avusturya’da gıda ürünlerinde HACCP zorunluluğu bulunmaktadır. AB genelinde gıdalarla ilgili genel prensiplerin ve temel düzenlemelerin çerçevesini belirleyen EC 178/2002 sayılı düzenleme ile Gıda Yasası uygulanmaktadır. 21 Şubat 2002 tarihinde yürürlüğe giren bu düzenlemeyle, aynı zamanda, AB Gıda Güvenliği Otoritesi kurulmuş ve gıda güvenliği konusundaki uygulanması zorunlu prosedürler belirlenmiştir. Düzenleme genel olarak Genel Gıda Yasası olarak bilinmekte olup, gıdaların izlenebilirliği konusunda da düzenlemeleri içermektedir (Madde 18). Genel Gıda Yasası’nın belirlediği ana başlıklar Ocak 2005 tarihinde uygulamaya girmiştir.

 

AB genelinde pazara sunulan tarım ürünlerinin kalite ve etiketlemelerine ilişkin pazarlama standartları Ortak Tarım Politikası çerçevesinde çıkartılan EC 1308/2013 sayılı kararname ile 17 Aralık 2013 tarihinde belirlenmiştir. Bu yasayla öngörülen standartlara sahip olmayan ürünler pazara sunulamamakta ve pazardan kaldırılmaktadır. AB pazarlama standart düzenlemeleri çerçevesinde kalite standartları belirlenmiş diğer ürünler arasında taze ve dondurulmuş balık (EC 2406/1996) ile birlikte zeytinyağı (EC 29/2022) bulunmaktadır.

 

Avrupa Birliği’nin 25/10/2011 tarihli “EU 1169/2011” Sayılı Tüzüğü çerçevesinde AB’ye ithal edilecek tarım ve gıda ürünlerinin etiketlerine ilişkin yeni kurallar konulmuş olup, söz konusu Tüzük 13 Aralık 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Bahse konu Tüzük, ürünün muhteviyatında yer alan süt, yerfıstığı, susam gibi alerjenlerin belirtilmesinden, etiketlerde kullanılacak harf boyutuna değin detaylı düzenlemeler içermekte, ayrıca işlenmiş gıda ürünlerinin dışında, diğer tarım ürünlerine ve gastronomi sektörüne yönelik hükümler de ihtiva etmektedir. Ülkede ürün güvenliği ve denetimi düzenlemelerinin uygulamasından sorumlu kamu kurumu Avusturya Federal Sosyal İşler, Sağlık, Bakım ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı’dır.

 

Diğer taraftan, 1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe giren REACH, kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanmasını öngören yeni bir AB düzenlemesidir. Zorunlu bir uygulama olan REACH, bir dizi AB Yönetmelik ve Tüzüğünü kapsamakta ve onları tek bir sistem altında toplamaktadır. Söz konusu mevzuata göre AB pazarına kimyasal madde, müstahzar veya bunları içeren eşya ihracatı yapmak isteyen firmalar REACH mevzuatına tabiidir. REACH hakkında detaylı bilgiye https://www.ikmib.org.tr/tr/bilgibankasiabmevzuatireachtuzugu.html adresinden ulaşılabilir.

 

Federal Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı’na bağlı Avusturya Ulusal Akreditasyon Kurumu “Akkreditierung Austria”dır. Avusturya’daki akreditasyon sürecine ilişkin detaylı bilgiye https://www.bmdw.gv.at/en/Services/Accreditation/Accreditationprocess.html adresinden ulaşılması mümkündür.

 

Diğer taraftan, 25‘in üzerinde ülkede şubesi ve 1000’in üzerinde çalışanı bulunan TÜV Austria ülkenin en büyük standardizasyon ve belgelendirme kurumudur.

 

Avrupa Birliği’nin Ürünlere Dair Teknik Mevzuatı

 

Bir ürünün Avrupa Birliği (AB) pazarına girebilmesi için AB’nin tüzük, direktif vb. adlar ile meydana getirdiği (EURLEX internet sayfasından ulaşılabilen) teknik mevzuata uygun olarak üretilmesi ve piyasaya arz koşullarını sağlaması gerekmektedir. AB’nin teknik mevzuatı, tüm ürünler için temel kuralları belirleyen yatay mevzuatın yanı sıra, ürünlere ilişkin teknik düzenlemelerden (örn: oyuncaklar, makineler, asansörler, tıbbi cihazlar, yapı malzemeleri, kimyasallar vs.) oluşmaktadır. Bunun haricinde, AB içinde ortak bir düzenlemeye tabi olmayan (kırtasiye ürünleri, mobilyalar, saatler vs.) ürünler yönünden üye ülkeler kendi düzenlemelerini yapmakta serbesttir.

 

Ülkemiz, Gümrük Birliği gereğince AB’nin ürünlere ilişkin teknik mevzuatını ve sistemini uyumlaştırmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye AB’nin CE İşareti, onaylanmış kuruluşlar, piyasa gözetimi ve denetimi, AB’nin ortak bir düzenlemesi olmayan alanda karşılıklı tanımaya dair kurallarını ve ürünlere ilişkin (sektörel) mevzuatını ulusal mevzuatına aktarmıştır. Ülkemiz, AB’nin ürünlere ilişkin mevzuatındaki güncellemeleri de takip ederek bilahare ulusal mevzuatına yansıtmaktadır.

 

Ülkemizde, AB mevzuatı kapsamında atanmış onaylanmış kuruluşların listesi ise güncel olarak AB’nin Yeni Yaklaşım Onaylanmış Kuruluş Bilgi Sistemi’nde (NANDO- http://ec.europa.eu/growth/toolsdatabases/nando/) yayınlanmaktadır.

 

Sonuç olarak, ortak bir AB mevzuatı bulunan ürünler yönünden ulusal mevzuatımızı uyumlaştırdığımız ölçüde veya düzenlenmemiş alanda yer alan ürünler yönünden Türk ürünlerinin AB’de ilave test/belgelendirmeye ihtiyaç olmaksızın AB menşeli ürünlerle eşit muameleye tabi tutulması ve malların serbest dolaşımı ilkesi kapsamında ithalat kontrollerine tabi tutulmaması gerekmektedir. Bu kapsamda, Türkiye’de üretilen ürünler, AB’de üretilmiş ürünlere eşdeğer güvenlik ve kalite düzeyini sağlamaktadır.

 

AB teknik mevzuatına ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek için (abteknik@ticaret.gov.tr) adresinden irtibata geçilebilir.

 

AB ve Ürün Standartları

 

Bazı ürünler menşeine bakılmaksızın Avrupa Birliği’nin getirdiği zorunluluklar sebebiyle birtakım mevzuatlarla sınırlandırılmıştır. Diğer taraftan, bütün Birlik ülkeleri için özellikle adil rekabeti destekleyici çeşitli garanti sistemleri bulunmaktadır. ISO 9000 serisi ve HACCP kaliteyi garantileyen ve rekabet faktörünü ön plana çıkaran bir uygulamadır. Çevre üzerine ISO 14000 serisi ve OHSAS 18001 teknik özelliklerine göre iş kazalarını önleme sertifikası da her geçen gün daha önem kazanmıştır. GLOBALGAP (eski adıyla EUREPGAP) sertifikasının alınması zorunlu olmamakla birlikte ürün satın almada tercih nedenidir.

 

AB kuralları gereğince bazı sanayi ürünlerinin AB pazarına girebilmesi için AB teknik mevzuatına uyumlu olması gerekmektedir. CE işareti bu kapsamdaki uygulamalardan biridir. Birçok sanayi ürününde CE İşareti (https://ec.europa.eu/growth/singlemarket/cemarking_en bulunması zorunludur. Ürünlerin, CE işaretli olarak piyasaya sunulmasından imalatçı sorumludur. Ancak, eğer imalatçı ya da imalatçının yetkili temsilcisi Avrupa Birliği içinde değilse, bu sorumluluğu ithalatçı yerine getirmek zorundadır. Diğer bir anlatımla, ithalatçı ithal ettiği ürünlerin AB mevzuatına uygunluğunu temin etmek zorundadır.

 

Ürünlerin piyasaya arz edilmesine ilişkin akreditasyon ve piyasa gözetimi ve denetimi işlemleri AB’nin 765/2008/EC sayılı Tüzüğü ile 2019/1020/EU sayılı Tüzüğü’ne göre yürütülmektedir. Anılan mevzuat, AB gümrüklerinde kontrolleri, CE İşareti ve akreditasyonunun yanı sıra üye devletlerde piyasa gözetimi ve denetimine yönelik hükümler ihtiva etmekte olup üye ülkeler tarafından işbirliği içinde uygulanmaktadır.

 

AB genelinde gıda ile ilgili genel prensiplerin ve temel düzenlemelerin çerçevesini belirleyen 178/2002/EC sayılı Tüzük doğrultusunda Genel Gıda Yasası uygulanmaktadır. 2002 tarihli düzenlemeyle, aynı zamanda, AB Gıda Güvenliği Otoritesi kurularak gıda güvenliği konusunda uygulanması zorunlu prosedürler belirlenmiştir. Genel Gıda Yasası, gıdaların izlenebilirliği konusunda da hükümler içermektedir ve düzenlediği ana başlıklar Ocak 2005 tarihinde uygulamaya girmiştir.

 

Üçüncü ülkelerden ithal edilen taze meyve ve sebzelerin sevkiyatının AB pazarlama standartları ve diğer eşdeğer standartlara uygun olması gerekmektedir. Bu yönde, 543/2011/EU sayılı Tüzük taze meyve ve sebze ithalatı ile ilgili genel ve spesifik pazarlama standartlarını belirlemektedir.

 

AB ve Uygunluk Değerlendirme

 

AB ve Uygunluk Değerlendirme

 

Standartlara uygunluk değerlendirme adımı AB mevzuatına uygunluğun sağlanmasında zorunlu bir adımdır. Burada amaç üretimin her aşamasında gerekli koşullara uyumun sağlanması ve nihai ürünün kabulünün kolaylaştırılmasıdır.

 

AB ürün mevzuatı üreticilere ürünlerinin kullanımı sırasında oluşabilecek risk düzeyine göre uygunluk değerlendirme aşamasında bir miktar seçme hakkı sunmaktadır. Bu seçenekler öz sertifikasyon, tip inceleme ve ürün kalite kontrol sistemi, tam kalite güvencesi olabilmektedir.

 

AB üyesi ülkelerin uygunluk değerlendirme kuruluşları listesi AB Komisyonu web sitesinde yer almaktadır (NANDO- http://ec.europa.eu/growth/toolsdatabases/nando/ ).

 

Nihai ürünün pazara girişini kolaylaştırmayı sağlayan bazı zorunlu olmayan değerlendirme programları da bulunmaktadır. Bunlar hakkında bilgi CEN (Avrupa Standardizasyon

Komitesi),           CENELEC-Avrupa           Elektroteknik          Standardizasyon                                   Komitesi

(https://www.cencenelec.eu/Pages/default.aspx) ve ETSI-Avrupa Telekomünikasyon Standartları Kurumu’ndan (https://www.etsi.org/) temin edilebilir.

 

Ambalaj, Paketleme ve Etiketleme

AB belirli ürünlerin standart miktarda ambalajlanması için düzenleme yapmıştır. 80/232/EC no’lu Konsey Direktifi ürün ambalajlarının sahip olması gereken boyutları düzenlemektedir.

İlgili               direktife               aşağıdaki              linkten              ulaşılabilir: https://eur

lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31980L0232:EN:HTML

 

AB ve Ambalaj, Paketleme, Etiketleme

 

Tüketicinin korunması göz önünde tutularak, AB içerisinde sadece AB etiketleme mevzuatına uyan ürünlerin pazarlanmasına izin verilmektedir. AB etiketleme mevzuatı, gıda, ev gereçleri, ayakkabı, tekstil vb. sektörler için zorunlu etiketleme standartları koymaktadır.

 

Paketleme ve ambalajlama, tüketici sağlığı ve çevrenin korunması amacıyla, AB tarafından belirlenen kurallara uygun yapılmak zorundadır. Paketleme ve ambalajlamaya ilişkin temel AB mevzuatı şunlardır:

  • Direktif 94/62/EC (OJ L-365 31/12/1994); paketleme ve paket artıklarına dair genel kurallar.
  • Tüzük 1935/2004/EC (OJ L-338 13/11/2004); gıda maddeleriyle temas eden malzemelere dair özel kurallar.
  • Direktif 2000/29/EC (OJ L-169 10/07/2000); ağaç ve diğer bitkilerden yapılan paketlere uygulanacak bitki sağlığı kuralları.

 

AB içerisinde pazarlanan ambalajlar, çevrenin korunmasına yönelik konulan genel kuralların yanı sıra tüketici sağlığı için herhangi bir riski önlemek amaçlı özel hükümleri yerine getirmelidir (EU Labels:

https://ec.europa.eu/info/businesseconomyeuro/productsafetyandrequirements/eulabels_en).

 

AB, üye ülkelerde gönüllülük esasına bağlı olarak, 66/2010/EC sayılı Tüzük ile Çevre Etiketi (Eco-label) düzenlemesi geliştirmiştir. Çevre Etiketi ile ilgili bilgi (http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/ ) linkinden edinilebilir.

 

Teknik Engeller

 

Piyasaya arz edilen tüm ürünlerin güvenli ve kaliteli olmasını sağlamak ülkelerin en temel öncelikleri arasındadır. Bu amaçla, ürünlerin uyması gereken teknik kriterler (standartlar ve teknik düzenlemeler) ile ürünlerin bu kriterlere uygun üretildiğini belgeleyen uygunluk değerlendirmesi işlemlerine günümüzde daha fazla başvurulmaktadır. Standartlar, teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirmesi prosedürleri, sınai, ekonomik ve ticari gelişmeye katkıda bulunan, insan can ve mal güvenliğini korumayı amaçlayan, modern ekonominin ve standardizasyon sisteminin temel taşlarıdır.

 

Bununla birlikte, standartlar, teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirmesi işlemleri çoğu zaman insan sağlığı ve güvenliği gibi meşru amaçların ötesinde ticarette teknik engeller olarak adlandırılan ve uluslararası ticaretin serbest akışını olumsuz etkileyen engellere yol açmaktadır. Uluslararası kabul görmüş standartlardan farklı teknik kriterler belirlenmesi ve gerektiğinden katı test ve belgelendirme işlemlerinin zorunlu kılınması bu alandaki en önemli sorunlardır. Şeffaf bir şekilde kabul edilmeyen ve uygulanmayan bu düzenlemeler ihracatçı firmalar açısından ek külfet ve maliyetlere de yol açmakta ve rekabet edebilirliklerini güçleştirmektedir. İhracatta karşılaştığımız ticarette teknik engellerin önlenmesi, sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması açısından da önemlidir.

 

Bu kapsamda, T.C. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü internet sayfasında konu ile ilgili ayrıntılı bilgi mevcuttur: (https://teknikengel.gov.tr/).

 

Ticarette Teknik Engeller İnternet Sitesi, ihracatçılarımızın ticarette teknik engeller alanında yararlanacağı ve etkin olarak kullanacağı temel bir platform olarak yapılandırılmıştır. Bu çerçevede; ihracata konu ülkenin ticarette teknik engeller uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunabilmekte, ihtiyaç duyulan ülke mevzuat ve uygulamaları hakkında ilave bilgiler Bakanlığımızdan talep edilebilmekte ve ihracatta karşılaşılan ticarette teknik engeller interaktif olarak Bakanlığımıza bildirilebilmektedir. Ticarette Teknik Engeller İnternet Sitesine üyelik suretiyle ilgilenilen ülke ve ürün gruplarına ilişkin taslak düzenlemeler e-posta ile günlük olarak gönderilmektedir. Ayrıca, firmalarımız ihracatlarını olumsuz etkileyebilecek diğer ülke düzenlemelerini taslak aşamasında öğrenip yorum yapabilmektedir. Ticarette Teknik Engeller İnternet Sitesine üyelik ücretsizdir.

 

Avusturya tarafından dış ticarette uygulanmakta olan teknik engeller hakkında bilgiye www.teknikengel.gov.tr sitesinden erişilebilmektedir. Ticarette Teknik Engeller web sitesi, kullanıcıların teknik engeller alanında yararlanacağı ve etkin olarak kullanacağı temel bir platform olarak yapılandırılmıştır. Bu çerçevede, söz konusu siteden ülkeler itibariyle ticarette teknik engeller uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunabilmekte, ülkelerin mevzuat ve uygulamaları hakkında Bakanlığımızdan bilgi talep edilebilmekte ve ihracatta karşılaşılan teknik engeller interaktif olarak Bakanlığımıza bildirilebilmektedir. Söz konusu siteye ücretsiz olarak üye olunabilmektedir. Sitenin üyelerine ilgilendikleri ülke ve ürün gruplarına ilişkin düzenlemeler günlük olarak e-posta ile gönderilmektedir.

 

 

 

2.    PAZARIN ÖZELLİKLERİ

 

Fikri, Sınai Mülkiyet Hakları

 

Patent ve marka başvuruları Avusturya Patent Kurumu Österreichische Patentamt’a yapılmaktadır.

Konuya ilişkin detaylı bilgiye www.patentamt.at adresinden ulaşılmaktadır.

 

AB ve Fikri Sınai Mülkiyet Hakları

 

Avrupa Birliği Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Ofisi-EUIPO, AB patentinden ve kayıtlı Avrupa Birliği tasarımlarından sorumlu AB kuruluşudur. Bu kuruluş, ulusal ve bölgesel faaliyet gösteren Fikri Sınai Mülkiyet Ofisleri, kullanıcı grupları, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve diğer uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmaktadır (https://euipo.europa.eu/ ).

 

Dağıtım Kanalları

 

Malların Avusturya’ya ithalatı için pek çok kanal bulunmaktadır:

  • Geleneksel ithalat
  • Toptancılar
  • Doğrudan ithalatçı perakendeciler
  • Kooperatiflerin alım birlikleri
  • Doğrudan ithalatçı sanayii kuruluşları
  • Firmanın kendi kuruluşları
  • Ticari temsilci üzerinden satış

 

Tüketici Tercihleri

 

Avusturya ekonomisindeki serbest rekabet tüketicilerin beklentilerini de yükseltmiştir. Ülkede ürünlerin kalitesi, fiyatı ve sunumu sıkı bir denetime tabi tutulmaktadır. Siparişlerin zamanında teslimatı, numuneler ile sevkiyatı gerçekleştirilen ürünlerin kalitesinin aynı olması, satış sonrası hizmet beklentisi ön plana çıkmaktadır.

 

Kamu İhaleleri

 

Federal Maliye Bakanlığı’na bağlı kurum Bundesbeschaffung – Avusturya Federal Kamu İhale

Kurumu yaklaşık 250.000 ürünün ve hizmetin kamu kurumlarına alımını koordine etmektedir.

 

Kamu ihaleleri Avusturya’nın Resmi Gazetesi olan Wiener Zeitung’ta yayımlanmakta olup, internet ortamında www.lieferanzeiger.at adresinde de yayınlanmaktadır. Ayrıca, sektörel bazda www.bbg.gv.at/information/aktuelle-ausschreibungen adresinden ve aşağıda bağlantıları yer alan eyalet yönetimlerinin ihalelerinin yer aldığı adreslerden ihale duyurularına ulaşmak mümkündür.

 

Viyana: https://www.wien.gv.at/Vergabeportal/List

Aşağı Avusturya: https://www.noe.gv.at/noe/AusschreibungenLiegenschaften/Bekanntmachungen.html  Burgenland: https://burgenland.vergabeportal.at/List

Yukarı Avusturya: https://www.landoberoesterreich.gv.at/beschaffungsausschreibungen.htm

Salzburg: https://www.salzburg.gv.at/kommunikation/ausschreibungen

Steiermark: https://steiermark.vergabeportal.at/List

Vorarlberg: https://bekanntmachungen.vorarlberg.at/List

Tirol: https://tirol.vergabeportal.at/List

Karintiya: https://ktn.vergabeportal.at/List

 

 

3.    ÖNEMLİ SEKTÖRLER

 

Tarım ve Hayvancılık

 

Avusturya’da toplam tarımsal işletmelerin yaklaşık üçte ikisi Aşağı Avusturya, Steiermark ve Yukarı Avusturya’da bulunmaktadır. Tarımsal işletmelerinin yaklaşık %95’i küçük aile işletmelerinden oluşmaktadır. Ancak, son yıllarda büyük tarımsal işletmelerin sayısında artış görülmüştür. Ülkede 2020 yılında tarımsal amaçlı ekilen alan 1,32 milyon hektar olup, bu alan Avusturya’nın toplam yüzölçümünün yaklaşık %16’sına eşittir. Avusturya’da toplam tarımsal üretim değeri 2020 yılında 7,64 milyar avro iken, 2021 yılında %11,5’lik artışla yaklaşık 8,53 milyar avro olmuştur. Yaratılan üretim değerinin içinde bitkisel üretimin payı %47, hayvansal üretimin payı ise %43’tür.

 

Avusturya İstatistik Kurumu verilerine göre, ülke genelinde 1,84 milyon sığır bulunurken, bu rakamın 592 bin adedini 1 yaş altı sığır oluşturmaktadır. 1-2 yaş arası sığırların oranı 422 bin olurken, 2 yaş ve üzeri sığır sayısı 828 bin adet olmuştur. Avusturya, 2022 yılı Ocak –Ekim döneminde 51,90 milyon avro sığır ihracatı yapmış, bunun 3,57 milyon avro’luk kısmı Türkiye’ye gerçekleşmiştir.

 

Sanayi

 

2021 yılı sonu itibariyle imalat sanayinin yaratmış olduğu katma değer 67,90 milyar avro ve GSYİH içerisindeki payı %18,8 olarak gerçekleşmiştir. Önceki yıllara bakıldığında, 2019 yılında imalat sanayinin yaratmakta olduğu katma değer 66,79 milyar avro olurken, 2020 yılında katma değer 62,54 milyar avro olmuştur.

 

2021 yılında imalat sanayiinde yaratılan reel katma değer %8,8’lik bir artış göstermiş olup, aynı dönemde GSYİH’da ise %4,5 artış olmuştur. 2019 yılında imalat sanayiinde yaratılan reel katma değer %0,4 artış gösterirken, 2020 yılında ise %7,1 düşüş gerçekleşmiştir. 2019 yılında GSYİH’da %1,5 artış gerçekleşirken, 2020 yılında ise %6,7 düşüş gerçekleşmiştir.

 

2021 yılında sanayi üretim değeri 2020 yılına kıyasla %31,1 artış göstererek, 203,87 milyar avro olarak gerçekleşmiştir. Sanayi üretim değeri 2018’de 176,28 milyar avro iken, 2019 yılında 173,70 milyar avro, 2020 yılında ise 155,49 milyar avro seviyesinde gerçekleşmiştir.

 

Üretim büyüklüğü açısından en önemli sektörlerin başında makine, metal ve döküm, gaz ve ısı, elektrik ve elektronik endüstrisi, kimya endüstrisi ile otomotiv sanayii yer almaktadır. Sektörlerin yurt dışı cirolarına baktığımızda enerji üretimi, makine sanayii, otomotiv ve otomotiv yedek parça sanayii, metal ve metal işleme sanayii yine ilk sıraları almaktadırlar.

 

Hizmetler

 

Avusturya’nın 2021 yılı Gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH)’sının %70,0’ini hizmetler sektörü oluşturmuştur. 2021 yılı büyüme oranları sektörel bazda değerlendirildiğinde, hizmet sektöründe reel %3,1 büyüme gerçekleşmiştir.

 

 

Madencilik

 

Avusturya’nın yaklaşık %50’si ormanla kaplı olup, ülke Orta Avrupa’nın en fazla ormana sahip ülkelerden birisi konumundadır. Diğer taraftan, madenler bakımından da oldukça zengin sayılan Avusturya’da demir, magnezyum, grafit ve kömür elde edilmekte olup, en çok grafit Avusturya’da üretilmektedir. Ülke ayrıca, magnesit ve wolfram üretiminde de dünyanın önemli üreticilerinin başında gelmektedir.

 

Enerji

 

Avusturya’daki enerji üretimi enerji tüketimini karşılayamamakta, bu nedenle ülke kullanılan enerjinin yarıdan fazlasını ithal etmektedir. Bununla birlikte, Avusturya’nın enerji ihracatı da bulunmaktadır. Avusturya’da kömür ve petrol gibi enerji kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle enerji politikasında yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi oldukça fazladır. Bu çerçevede, yenilenebilir enerji teknolojilerine önemli kamu kaynakları tahsis edilmiş olup, hükümetin öncelikli konuları arasında yer almaktadır.

 

Avusturya’da enerji tüketiminde yenilenebilir enerjinin oranı 2005 yılında %23,8 iken, 2021 yılında %36,4 olarak kaydedilmiştir. Ülkede geleneksel olarak yenilenebilir enerjide, hidroelektrik, rüzgar, fotovoltaik, jeotermal ve biyoyakıtlar ilk sırada gelmektedir. Ayrıca, uzaktan ısıtma ile sağlanan ve çöplerin yakımı ile oluşan enerjiden elde edilen elektrik ve sıcak su, güneş ve biyoyakıt yöntemiyle de enerji üretimi gerçekleşmektedir.

 

Avusturya Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, Avusturya’da 1994 yılında Marchfeld bölgesinde 150 KW enerji üreten ilk rüzgar türbini kurulmuştur. Avusturya genelinde 2022 sonu itibariyle, toplamda 1.374 rüzgar türbini 3.586 MW elektrik üretmiştir. Üretilen rüzgar enerjisi ile Avusturya’daki yaklaşık 2,4 milyon konutun elektrik ihtiyacı karşılanmakta olup, özellikle Burgenland Eyaletindeki rüzgar türbinlerinin kullanım yaygınlığı ve teknolojileri

Almanya ve Danimarka’dakilerle rekabet edebilecek niteliktedir. (Avusturya Rüzgar Enerjisi Birliği, 2023).

Avusturya’nın yıllık güneş potansiyeli 1.000 kWh/m² olup, 2020 yılında yenilenebilir enerjinin %1.8’i güneş enerjisinden üretilmiştir (Avusturya İklim Koruma, Çevre, Enerji, Hareketlilik, İnovasyon ve Teknoloji Bakanlığı, 2023).

 

Ülke genelinde 2021 yılı sonu itibariyle kurulumu gerçekleştirilen güneş kollektörlerinin kapladığı alan 4,8 milyon m² olurken, bu kollektörlerin toplam enerji üretme kapasitesi ise 3,3 GWth olmuştur. (Avusturya Termal Güneş Enerjisini Destekleme Derneği, 2023).

 

4.    PAZARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR VE DİĞER BİLGİLER

 

İş Kültürü

 

Avusturya’da iş kültürü güven ilişkisi odaklıdır. Avusturyalılar güven duydukları muhataplarıyla fiyata veya maliyete odaklanmadan yıllarca iş yapabilmektedir. Avusturyalılar iş dünyasında samimiyete önem verirler. Bir iş görüşmesinde sözleşme şartlarını konuşmadan önce konuştukları firmayı ve firma temsilcilerini kişisel olarak tanımaya çalışırlar. Bu bağlamda, iş görüşmelerine başlamadan önce yapılan sohbet kıymetlidir.

 

Avusturyalılar iş yaşamında dakik olmaya önem verirler. Toplantılara veya iş görüşmelerine 5 dakika önce gitmek normal kabul edilmekte olup, 5 dakikadan fazla bir görüşmeye gecikme durumu olması halinde muhatap kişiye bilgi verilmesi veya açıklama yapılması beklenmektedir. Aksi takdirde, Avusturyalı şirketin veya kişinin ciddiye alınmadığı algısı oluşabilir ve bu durum iş yaşantısındaki güven ilişkisine zarar verir. Randevuların son dakika iptal edilmesi olumsuz algılanır.

 

Avusturyalılar iş yaparken oldukça disiplinli ve kural odaklıdır. Örneğin, bir ürün alımı sırasında sözleşmede belirtilen tarihlerde malın teslim edilmesi beklenmekte olup, tarihlerde esneklik sağlanmayabilir. Ürünlerin geç teslim edilmesi veya sözleşme şartlarına aykırı hareket edilmesi güven ilişkisine zarar verdiği için iş ilişkisine zarar verir.

 

Avusturyalılar açık bir şekilde eleştiri yapmayı takdir etmezler. Olumsuz gelişmeleri çoğu zaman açıkça ifade etmek yerine, satır aralarında dile getirirler. Zira, çok doğrudan ve düpedüz bildirilen görüş ifadeleri nezaketsiz olarak algılanabilir.

 

Avusturya’da unvanlara çok önem verilmekte olup, tüm unvanların ve pozisyonların kartvizitlerde görünür olmasına dikkat edilir. Yeni tanışılan muhataplarla iletişim kurarken ilk etapta unvan ve soyadıyla hitap edilmektedir.

 

Avusturya’da çalışma saatleri değişiklik arz edebilmekte olup, bazı şirketler cuma öğleden sonra çalışmamaktadır.

 

Avusturya’da çalışma dili esas olarak Almanca olmakla beraber, İngilizce iş yaşamında geçerlidir.

 

Para Kullanımı

 

Avrupa Birliği üyesi Avusturya 1 Ocak 2002 tarihi itibariyle dolaşıma giren Birliğin ortak para birimi avroyu kullanmaya başlamıştır. Ülkede çek kullanımı yaygın olmamakla birlikte, 3,5 milyonun üzerinde kredi kartı dolaşımda bulunmaktadır.

 

Pasaport ve Ülkeye Geçici Giriş Vizesi uygulaması

 

Avusturya diplomatik pasaport (siyah), üst düzey memurlar için düzenlenen pasaport (yeşil) ve hizmet pasaportu (gri) hamili vatandaşlarımıza 90 gün ikamet için vize uygulamamaktadır.

Turist pasaportları (bordo) için ise vize gerekmektedir.

 

Vize mevzuatı Yabancılar Polisi Yasası ile düzenlenmektedir. Ülkeye giriş vizeleri dört türlüdür.

  • A Vizesi: Havayolu ile ülkeye giriş için verilmektedir.
  • B Vizesi: Avusturya ve diğer Schengen üyesi ülkelerden transit geçiş için verilmektedir.
  • C Vizesi: Avusturya’ya turistik amaçla gelecek vatandaşlarımızın Schengen vizesi olarak da adlandırılan turistik amaçlı C vizesi almaları gerekmektedir. Bu vize, Schengen üyesi tüm ülkelere seyahat hakkını tanımakta ve her yarıyıl için en fazla üç aylığına verilmektedir. 4) D Vizesi: İş seyahatleri veya üç aydan fazla süreli ziyaretler için verilen oturma vizesi en fazla altı aylığına verilmekte ve veren ülkede ikamet etme, diğer Schengen üyesi ülkelerden ise en fazla beş gün süreli transit geçiş hakkı tanımaktadır.

 

Yukarıda belirtilen vizeler için İstanbul’daki Avusturya Başkonsolosluğuna başvurmak gerekmektedir.

Avusturya Başkonsolosluğu

İstanbul

Köybaşı Cad. No: 45

80870 Yeniköy-İstanbul

Tel: 212-2624984, 2629015

Fax: 212-2622622

Web: www.bmeia.gv.at/tr/bueyuekelcilik/istanbul.html

 

Resmi Tatiller ve Mesai Saatleri

 

2023 Yılı Resmi Tatil Günleri

01/01/2023 Pazar Resmi Tatil -Yeni Yıl
06/01/2023 Cuma Resmi Tatil – Dini Bayram
10/04/2023 Pazartesi Resmi Tatil – Dini Bayram (Paskalya)
01/05/2023 Pazartesi Resmi Tatil – İşçi Bayramı
04/05/2023 Perşembe Resmi Tatil – Dini Bayram
18/05/2023 Perşembe Resmi Tatil – Dini Bayram
29/05/2023 Pazartesi Resmi Tatil – Dini Bayram
08/06/2023 Perşembe Resmi Tatil – Dini Bayram
15/08/2023 Salı Resmi Tatil – Dini Bayram
26/10/2023 Perşembe Resmi Tatil – Avusturya Milli Günü
01/11/2023 Çarşamba Resmi Tatil – Dini Bayram
08/12/2023 Cuma Resmi Tatil – Dini Bayram
25-26/12/2023 Pazartesi – Salı Resmi Tatil – Dini Bayram (Noel)

 

Avusturya’da mesai günleri Pazartesi – Cuma arası olmak üzere 38,5 veya 40 saattir. Diğer taraftan pek çok resmi ve özel ofis Cuma günü öğleden sonraları kapalı olabilmektedir.

 

Yerel Saat

 

Avusturya (Merkezi Avrupa Saati-CET)’nde bulunmakta olup, Avusturya kış saati uygulandığı

dönemde Türkiye’den 2 saat geride bulunurken, yaz saati uygulandığı dönemde aradaki saat farkı 1’e inmektedir.

5.    ŞİRKET KURULUŞU VE İŞ YAPMA İLE İLGİLİ BİLGİLER

 

Şirket Türleri

 

Sermaye şirketleri:

  • Limited Şirket (GmbH)
  • Anonim Şirket (AG
  • Avrupa Anonim Şirketi (Societas Europea – SE)

 

Şahıs Şirketleri:

  • Adi Şirket (GesbR)
  • Kolektif Şirket (OG)
  • Komandit Şirket (KG)
  • Aktif Olmayan Ortaklıklar (stGes)

 

Şirket Kurma Prosedürü

 

Avusturya’da genel olarak kurulan şirket türü Limited Şirketidir. Limited Şirket kurulumunda gereken asgari sermaye tutarı 35 bin avrodur. Bu tutar nakdi veya ayni olarak gösterilebilmektedir. Ortakların “imtiyazlı kuruluş” imkanından faydalanmak istemeleri durumunda, kuruluşta şirkete sadece nakdi olarak 5 bin avro yatırmaları yeterli olmakla birlikte, sermaye tutarının geri kalan kısmının 10 yıl içinde 35.000 avroya tamamlamaları gerekmektedir.

 

Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler:

  • Şirket Sözleşmesi (Tek ortaklı ise kuruluş bildirimi) (Noter tasdikli)
  • Şirket Müdürü Tayini (Noter tasdikli imza örneği)
  • Banka hesabı açılması ve Ödenmiş Sermaye’nin yatırılması.

 

Ayrıca;

  • Ticari Sicil Mahkemesine başvuru,
  • Şirket sözleşmesi (noter tasdikli), şirket müdürleri tarafından imzalanmış başvuru, tasdikli imza örnekleri, – Belediye’ye kayıt
  • Şirket müdürlerinin ticaretten men cezasının olmadığına dair bildirim, şirket müdürlerinin kimlik fotokopileri, işletme müdürleri AB üyesi ülke vatandaşı değiller ise oturma izni ibraz etmek gerekmektedir.

 

Avusturya’daki diğer şirket türlerinin kuruluşuna ve vergi düzenlemelerine ilişkin detaylı bilgiye Avusturya Yatırım Ajansı – Austrian Business Agency (ABA)’nın sayfasında yer alan https://investinaustria.at/de/infomaterial/broschueren/ABAavusturyadasirketkurulusu.pdf          linkten ulaşılabilmektedir.

 

Avusturya’da şirketler vergi hukukuna göre muhasebe kaydı tutmak zorundadır. Ltd. Şti. için de Şirketler Kanunu’nun defter tutmaya ilişkin konusundaki hükümleri geçerlidir. Şirket yöneticileri şirketin gereklerine uygun bir muhasebe ve bir dâhili kontrol sistemi uygulamak ve her mali yılın ilk beş ayı içerisinde geçmiş mali yıla ait yılsonu bilânçosunu hazırlamak zorundadır. Yılsonu faaliyet raporu; bilânço, kâr-zarar hesapları ve eklerden ibarettir. Ayrıca söz konusu raporu tamamlayıcı bir durum raporu da hazırlanması gerekmektedir.

 

Sigorta

 

Uluslararası karşılaştırmada Avusturya’nın yaşam kalitesinin yüksek olması gelişmiş bir sosyal güvenlik sistemine dayanmaktadır. Bu sayede hastalık, yaşlılık ve iş kazası rizikolarına karşı kapsamlı bir koruma sağlanmaktadır. Hastalıklara karşı koruyucu önlem almak ve hastalıkları önlemek, sağlıklı yaşam şekli hakkında bilgi vermek sosyal sigortanın sunduğu çok çeşitli hizmetleri tamamlamaktadır.

 

Avusturya sosyal sigorta sistemi yaklaşık olarak tüm çalışanları içine alan mecburi bir sigorta özelliği taşımaktadır.

 

Avusturya sosyal sigorta sistemi sağlık, kaza ve emeklilik sigortalarından oluşan üç kuruluşuyla geniş çerçevede bir güvence vermektedir. Avusturya nüfusunun yaklaşık tümü Avusturya sosyal sigortasının en az bir kuruluşu tarafından kapsanmaktadır.

 

Avusturya’da yaklaşık 6,8 milyon prim ödeyen mükellef kişi ile aileleri olmak üzere yaklaşık 8,8 milyon kişi sağlık sigortası kapsamındadır.

 

Hizmetler sigortalıların ve işverenlerin primlerinden, emekliliklerde ise kısmen vergilerden finanse edilmektedir. Bütün vatandaşlar ödedikleri primlerle kendi sosyal güvenliklerine yatırım yapmaktadırlar. Sosyal sigorta kurumu en düşük idari giderle en iyi bakım kalitesini sunmayı amaçlamaktadır. 2006 yılından bu yana tüm bölgelerde sigortalıların bilgilerinin elektronik olarak tutulduğu “e-card” sistemi yürürlüktedir.

 

2021 yılında Sosyal Güvenlik Kurumlarının (hastalık, emeklilik ve kaza sigortası) gelirleri yaklaşık 72,75 milyar avro, giderleri ise 72,86 milyar avro olmuştur.

 

Sosyal Güvenlik Kurumları Gelir-Gider Dengesi (Milyon Avro) 2021

Kurumlar Gelirler Giderler
Hastalık Sigortası Kurumları 21.404 21.545
Emeklilik Sigortası Kurumları          49.594 49.599
Kaza Sigortası Kurumları 1.757  1.717
Toplam 72.755 72.861

Kaynak: Avusturya Sosyal Sigortalar Kurumu, 2023.

 

2021 sonu itibariyle hastalık sigortasına prim ödeyen mükelleflerin sayısı 6 milyon 880 bin, emeklilik sigortasına prim ödeyenlerin sayısı 4 milyon 180 bin, kaza sigortasına prim ödeyenlerin sayısı ise 6 milyon 620 bin kişi olmuştur.

 

Sosyal emeklilik sigortası aşağıda yer alan hizmetleri kapsamaktadır.

-yaş haddinden emeklilik

-erken emeklilik

-çalışma kapasitesinin azalması sebebiyle emeklilik

-geride kalanlara ödenen emeklilik

-rehabilitasyon için tedbirler

-sağlık önlemleri

 

Sosyal güvenlik prim kesintilerine uygulanan “Prime Esas Tavan Aylık Sınırı” 2023 yılı için çalışanlar ve serbest meslek sahipleri ile çiftçiler için 5.850 avro olarak uygulanmıştır.

 

Sosyal Güvenlik Prim Kesinti Oranları (%)

İşçiler

Sigorta Kolları Toplam İşçi Payı İşveren Payı
Hastalık Sigortası 7,65 3,87 3,78
Emeklilik Sigortası 22,80 10,25 12,55
Kaza Sigortası 1,1 X 1,1
İşsizlik Sigortası 6,0 3,0 3,0

 

Hizmetliler

Sigorta Kolları Toplam İşçi Payı İşveren Payı
Hastalık Sigortası 7,65 3,87 3,78
Emeklilik Sigortası 22,80 10,25 12,55
Kaza Sigortası 1,1 X 1,1
İşsizlik Sigortası 6,0 3,0 3,0

 

Devlet Memurları

Sigorta Kolları Toplam İşçi Payı İşveren Payı
Hastalık Sigortası 7,635 4,10 3,535
Emeklilik Sigortası 22,80 10,25 12,55
Kaza Sigortası 0,47 X 0,47
İşsizlik Sigortası 6,0 3,0 3,0

 

Serbest Çalışanlar

Hastalık Sigortası 7,65
Emeklilik Sigortası 22,80
Kaza Sigortası 1,1
İşsizlik Sigortası 6,0

 

Çiftçiler

Hastalık Sigortası 7,65
Emeklilik Sigortası 22,80
Kaza Sigortası 1,1
İşsizlik Sigortası 6,0

 

İşçi veya müstahdem statüsünde çalışanların aylık ücretlerinden ve/veya bunların

işverenlerinden genel sigorta kollarına ilaveten; İşçi Odası (%0,5), Konut Yapı Teşviki (%1,0), Kötü Hava Ödeneği (%1,4) ve İşletme Emeklilik Kasası (%1,53) katkı payları kesintisi yapılmaktadır.

Kaynak: Avusturya Sosyal Sigortalar Kurumu, 2023.

 

Bankacılık Mevzuatı

 

Avusturya Bankalar ve Bankacılar Birliği (Verband österreichischer Banken und Bankiers) kar amacı gütmeyen bir danışmanlık şirketidir. Avusturya’da kurulmuş olan banka ve kredi şirketlerinin temsilciliğini yürüten birlik, üyelerinin çıkarlarını etkileyen ulusal ve uluslararası yönetmeliklerin değerlendirilmesi, finans çevreleri ve bakanlıklar ile irtibat, vergi ve ticaret hukuku konularında sektörler arası işbirliği gibi konularda üyelerine hizmet vermektedir.

 

Avusturya Bankalar Birliği

A-1013 Wien

Börsegasse 11

Postfach 132

Tel.: +43 1 535 17 71 0 Fax: +43 1 535 17 71 38

Email: bv@bankenverband.at , http://www.bankenverband.at

 

Avusturya’da ekonomik krizin etkisiyle zor durumda kalan bazı küçük bankalar kapatılmış ya da yaygın şekliyle büyük bankaların bünyesine katılması söz konusu olmuştur.

 

Avusturya’daki Bankaların Sayısı (2012-2021)

 

Yıllar 

 

Özel

Bankalar

 

Mevduat

Bankaları

 

Devlet

İpotek

Fonları

 

Raiffeisen

Kredi

Kooperatifleri

 

Volksbank

Kredi

Kooperatifleri

 

Kredi

Birlikleri

M Ş M Ş M Ş M Ş M Ş M Ş
2012 45 1.108 51 956 11 159 520 1.680 64 461 4 87
2013 43 1.087 49 922 11 157 509 1.646 61 449 4 81
2014 42 1.046 49 912 10 152 498 1.608 53 444 4 81
2015 42 982 49 900 10 146 488 1.544 41 431 4 81
2016 41 908 49 877 10 142 448 1.505 20 407 4 76
2017 39 871 49 866 9 141 419 1.458 14 350 4 73
2018 38 867 49 849 8 136 399 1.388 13 313 4 70
2019 42 861 49 832 8 136 380 1.346 9 260 4 70
2020 37 533 49 796 8 135 354 1.339 9 244 4 70
2021 35 911 49 770 6 99 338 1.338 9 234 4 69

M: Merkez – Ş: Şube

Kaynak: Avusturya Merkez Bankası, 2023

 

2021 Yılı Toplam Varlıkları İtibariyle Avusturya’da İlk On Banka (avro)

1 UniCredit Bank Austria AG
2 Erste Group Bank AG
3 Raiffeisen Bank International AG
4 BAWAG P.S.K.
5 Raiffeisenlandesbank Oberösterreich AG
6 Erste Bank der österreichischen Sparkassen AG
7 Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien AG
8 Österreichische Kontrollbank AG
9 Oberbank AG
10 Raiffeisenlandesbank Steiermark AG
25 Denizbank AG
103 Vakifbank International AG

Kaynak: Avusturya Merkez Bankası, 2023.

 

Avusturya Merkez Bankası verilerine göre, 2021 yılında toplam varlıkları itibariyle ilk sırayı UniCredit Bank Austria AG alırken, Denizbank’ın Avusturya iştiraki olan Denizbank AG 25. sırada, Türkiye Vakıflar Bankası’nın Avusturya iştiraki olan Vakıfbank International AG ise 103. sırada yer almıştır.

 

Vizeler

 

Yerleşme Ve İkamet İzni

Avusturya’da yabancıların ülkeye giriş ve ikametlerini düzenleyen Yabancılar Yasası

01.01.2006 tarihi itibariyle Yabancılar Polisi Yasası (Fremdenpolizeigesetz-FPG) ve Yerleşme ve İkamet Yasası (Niederlassungs-und Aufenthaltsgesetz-NAG) olarak ikiye ayrılmıştır. Altı aya kadar Avusturya’da kalacak olan yabancılar için vizeler artık Yabancılar Polisi Yasası hükümlerine göre düzenlenirken; altı aydan daha fazla süre ile Avusturya’da yaşayacaklar için Yerleşme ve İkamet Yasası hükümleri geçerli olacaktır.

 

Avusturya diplomatik pasaport (siyah), üst düzey memurlar için düzenlenen pasaport (yeşil) ve hizmet pasaportu (gri) hamili vatandaşlarımıza 90 gün ikamet için vize uygulamamaktadır. Turist pasaportları (bordo) için ise vize gerekmektedir.

 

Vize mevzuatı Yabancılar Polisi Yasası ile düzenlenmektedir. Ülkeye giriş vizeleri dört türlüdür.

  • A Vizesi: Havayolu ile ülkeye giriş için verilmektedir.
  • B Vizesi: Avusturya ve diğer Schengen üyesi ülkelerden transit geçiş için verilmektedir. 3) C Vizesi: Avusturya’ya turistik amaçla gelecek vatandaşlarımızın Schengen vizesi olarak da adlandırılan turistik amaçlı C vizesi almaları gerekmektedir. Bu vize, Schengen üyesi tüm ülkelere seyahat hakkını tanımakta ve her yarıyıl için en fazla üç aylığına verilmektedir. 4) D Vizesi: İş seyahatleri veya üç aydan fazla süreli ziyaretler için verilen oturma vizesi en fazla altı aylığına verilmekte ve veren ülkede ikamet etme, diğer Schengen üyesi ülkelerden ise en fazla beş gün süreli transit geçiş hakkı tanımaktadır.

 

Yukarıda belirtilen vizeler Avusturya’nın ülkemizdeki temsilciliği tarafından verilmekte ve Avusturya’da uzatılamamaktadır.

 

Avusturya Başkonsolosluğu

İstanbul

Köybaşı Cad. No: 45

80870 Yeniköy-İstanbul

Tel: 212-2624984, 2629015

Fax: 212-2622622

Web: www.bmeia.gv.at/tr/bueyuekelcilik/istanbul.html

 

Yasa’ya göre ikamet statüleri (Aufenthaltstitel) dört ana grupta toplanmıştır:

  • Oturma izni (Aufenthaltsbewilligung)
  • Yerleşim izni (Niederlassungsbewilligung)
  • Aile bireyleri izinleri (Familienangehöriger)
  • Daimi ikamet izni (Daueraufenthalt)

 

Yerleşme ve oturma izinleri pasaport üzerine damga şeklinde değil, ayrı bir kart şeklinde düzenlenmekte ve kimlik belgesi görevi de görmektedir.

 

Yerleşme ve oturma izinleri verme ve kartları düzenleme görevi belediyeler bünyesinde oluşturulan dairelere verilmiştir. Bu görevi Viyana Eyaletinde MA 20 Belediye Dairesi üstlenmiştir.

 

Çalışma İzni

01.01.2006 tarihinde yürürlüğe giren Yabancıları Çalıştırma Yasası’nın 1. maddesine göre yabancıların çalışmak için izin talebinde bulunmaları gerekmektedir. Yasada izinler üç ana grupta toplanmıştır:

Çalıştırma izni (Beschäftigungsbewilligung)

Çalışma izni (Arbeitserlaubnis)

Muafiyet belgesi (Befreiungsschein)

Çalıştırma İzni: İş piyasasının durumunun ve gelişiminin imkân vermesi ve kamu çıkarına ters düşmemesi halinde belirli bir yabancıyı çalıştırabilmesi için işverene verilen izindir ve en fazla bir yıl sürelidir. Çalıştırma izni sadece belirli bir iş yerinde ve belirli bir iş için geçerlidir.

 

İlk kez çalıştırma izni verilmesi iş piyasasının durumuna ve çalışma izinleri kontenjanına bağlıdır.

 

Yabancıları Çalıştırma Yasası’nda her yıl Avusturya vatandaşı olmayan iş gücünün çalıştırılması için çalışma izinleri kontenjanının saptanabileceği öngörülmüştür. Hali hazırda Avusturya’da çalışan ve işsiz yabancıların payının bütün ülkedeki toplam işgücü potansiyelinin %8’ini aşmaması gerekmektedir. Bu oranın kendilerine çalışma izni verilmesi bir hak teşkil eden gruplar da söz konusu olduğunda %9’a çıkarılması mümkün bulunmaktadır.

 

Çalışma İzni: Son 14 ay içinde toplam olarak 52 hafta yasal çalışması bulunan yabancıya veya çalışma iznine sahip yabancıların en az bir yıl süreyle Avusturya’da yasal yerleşmiş eşleri veya reşit olmayan bekâr çocuklarına çalışma izni verilir. Bu izin son çalışma izninin verildiği eyalet içinde ve azami 2 yıl süre ile geçerli olacak şekilde düzenlenir.

 

Çalışma izni, son 2 yıl içinde toplam 18 ay yasal çalışılması halinde azami 2 yıl süre ile geçerli olacak şekilde uzatılır. Çalışma izni için yaptığı başvuruda izin verilmesinde etkili olabilecek hususlarda bilerek yanlış beyanda bulunan veya bunları gizleyenlerin izinleri iptal edilir.

 

Muafiyet Belgesi: Muafiyet Belgesi Avusturya’nın her yerinde ve her iş için geçerlidir. Ancak bazı meslekler için sınırlama getirilebilmektedir.

 

Kilit İşgücü İstihdamı

İş ve İşçi Bulma Kurumu (AMS) ve Belediye Dairesi MA35 ortaklaşa bir işlemle yabancıya kilit personel olarak yerleşme izni verilip, verilmeyeceğini tespit etmektedir. Yabancıyı çalıştırmaya hazır bir işyerinin bulunması şarttır. Kilit işgücü olarak yerleşme izni önce 18 ay süreyle verilir.

Bu izin çalışma iznini de içerir. Eğer bu sürede toplam 12 ay kilit işgücü olarak çalışılırsa, uzatmada sınırsız yerleşme izni (Niederlassungsbewilligung-unbeschränkt) verilir. Yükseköğrenimlerini Avusturya’da tamamlamış olan üniversite mezunları, kilit işgücü olma şartlarını yerine getirdiklerinde, kontenjana bağlı kalınmadan bu yerleşme iznini alabilirler.

 

Kilit işgücü sayılabilmek için;

  • Avusturya iş piyasasında istenilen özel öğrenime veya gerekli pratik tecrübeye sahip olmak ve
  • Hedeflenen işte her yıl belirlenen en yüksek prime esas kazancın 2023 yılı için ayda 2.925 avro brüt aylık ücret alınması gerekmektedir.

Kilit işgücü olarak bir yabancının çalıştırılabilmesi için ayrıca;

  • Söz konusu istihdamın ilgili bölge iş piyasası için özel bir önem taşıması veya
  • Yeni iş yerlerinin sağlanmasına ya da mevcut iş yerlerinin güvence altına alınmasına katkıda bulunması veya
  • Yabancının şirket yönetiminde söz sahibi olması veya
  • Söz konusu belirli bir yatırımının transferini de beraberinde getirmesi veya
  • Yabancının yüksekokul eğitiminin ya da özel kabul edilen bir eğitiminin bulunması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: T.C.Viyana Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği

[1] https://commission.europa.eu/strategyandpolicy/priorities20192024/europeangreendeal_en  

[2] https://www.consilium.europa.eu/en/policies/greendeal/fitfor55theeuplanforagreentransition/  

[3] SKDM Taslak Metni (Resmi onay süreci devam etmektedir):

https://www.europarl.europa.eu/RegData/commissions/envi/inag/2023/0208/ENVI_AG(2023)742452_EN.pdf  

[4] A new Industrial Strategy for a green and digital Europe (europa.eu)

[5] https://environment.ec.europa.eu/strategy/circulareconomyactionplan_en  

[6] https://ec.europa.eu/info/law/betterregulation/haveyoursay/initiatives/12567Sustainableproductsinitiative_en

[7] https://commission.europa.eu/energyclimatechangeenvironment/standardstoolsandlabels/productslabellingrulesandrequirements/sustainableproducts/ecodesignsustainableproducts_en  

[8] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5916  

[9] https://environment.ec.europa.eu/strategy/circulareconomyactionplan_en